Kuchnia włoska dla osób chorych na celiakię

Ostatnio bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa, na którą większość osób przeszła w celu szybkiej redukcji masy ciała. Niektórzy jednak, ze względów zdrowotnych, nie powinni spożywać pszenicy i zawartego w niej glutenu. Chorzy na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową na ten właśnie składnik, muszą obowiązkowo wystrzegać się dań pszenicznych i składników zawierających gluten. Aby jednak delektować się ulubionymi potrawami kuchni włoskiej, wystarczy zastąpić klasyczne produkty składnikami bezglutenowymi. Jakie potrawy i artykuły spożywcze rodem z Włoch są polecane chorym na celiakię? Sprawdź!

Bezglutenowe dania makaronowe

Makarony włoskie wcale nie muszą zawierać glutenu. W sklepach są bowiem dostępne specjalne makarony bezglutenowe, produkowane m.in. z mąki kukurydzianej, ryżowej czy amarantusowej. Ze względu na dużą popularność, występują one w różnych postaciach. Można zatem kupić świderki, spaghetti, kokardki i wiele więcej rodzajów tego pysznego produktu. Makaron bezglutenowy charakteryzuje się dużą ilością minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Najczęściej smakuje niemalże tak samo jak jego klasyczna wersja. Ugotowany w sposób al dente, posiada około 100–150 kcal w 100 g. Z jego pomocą można przyrządzić pyszne spaghetti ze szpinakiem, z indykiem i suszonymi pomidorami czy popularne bolognese.

Pizza dla osób uczulonych na gluten

Chorzy na celiakię nie muszą rezygnować z pysznej pizzy. Wystarczy, że ciasto na nią zostanie przygotowane z mąki bezglutenowej. Odpowiedni przepis sprawi, że spód nie będzie twardy, a w smaku będzie niemalże identyczny jak klasyczna wersja z glutenem. Najprościej przyrządzić go z:

  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • szczypty soli morskiej,
  • łyżeczki sypkich drożdży,
  • szklanki letniej wody,
  • łyżki oliwy z oliwek.

Ciasto powinno swobodnie rosnąć przez około godzinę, a gotową pizzę należy piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smaczne dodatki, takie jak: wysokiej jakości sos pomidorowy, prawdziwa włoska mozzarella, czarne oliwki i aromatyczne zioła, dodadzą daniu charakteru i wyrazistości.

Gnocchi na słodko i słono

Kolejną pyszną włoską potrawą jest gnocchi, które przypomina polskie kopytka. Aby je przygotować, wystarczy sięgnąć po klasyczny przepis, a produkty z glutenem zamienić na bezglutenowe. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak potrawy zachwyci pasjonatów dobrego jedzenia. Kluski te można podawać na słono np. z sosem pieczarkowym czy pomidorowym, a także na słodko. Wersję deserową najlepiej połączyć z dżemem, miodem lub ulubionymi owocami.