Popraw odporność i zniweluj zmęczenie z owocami Noni

W okresie jesienno-zimowym znacznie spada nasza odporność i jesteśmy zdecydowanie bardziej podatni na różnego rodzaju przeziębienia oraz infekcje. Dodatkowo aura sprawia, że czujemy się zmęczeni i wyssani z energii i sił witalnych. Remedium mogą być wartości odżywcze zawarte w owocach Noni. Kapsułki z owoców morwy indyjskiej są coraz bardziej popularne w naszym społeczeństwie.

Skąd pochodzą?

Morwy indyjskie rosną w Polinezji, Indiach, Australii i Chinach. Spotkać je można także w Malezji, na Malediwach, Filipinach, a także w niektórych tropikalnych regionach Afryki (Seszele, Mauritius, Zanzibar) i Ameryki Południowej. Wysokość krzewu potrafi dorosnąć nawet do wysokości dziewięciu metrów. Każda z części jest jadalna, jednak najczęściej spożywa się owoce Noni – w tabletkach lub pijąc sok. Owoce te przypominają kształtem jaja kurze i po dojrzeniu przyjmują żółty kolor, stając się bardzo soczyste. Liście są owalne i błyszczące, kwiaty żółto-białe, a nasiona prawie brunatno-brązowe.

“Aspiryna starożytności”

W ludowej medycynie wysp położonych na Oceanie Spokojnym owoce te stosowano jako lek na wiele przypadłości. Nie ma obecnie żadnych badań potwierdzających właściwości, które im przypisywano, jak na przykład łagodzenie wszystkich rodzajów bólów. Owoce morwy indyjskiej posiadają jednak wiele wartości odżywczych, których działanie jest znane Europejczykom i uznawane za pożądane.

Witamina C na wzmocnienie organizmu

Owoce Noni w kapsułkach lub w soku dostarczają organizmowi witaminę C. Jest ona znana z tego, że skutecznie wspiera ludzką odporność. Ponadto są bogatym źródłem potasu, witaminy B3 i żelaza – dobrego na anemię.

Owoce na zmęczenie

Witaminę B3 warto przyjmować dlatego, że odpowiada za poprawne funkcjonowanie układów nerwowego i hormonalnego. Dodatkowo potas zawarty w morwie jest jednym z dwóch istotnych składników (obok magnezu) w walce z uciążliwymi skurczami mięśni. W owocach Noni odkryto bardzo dużo irydoidów – związków wykazujących działania uspokajające, a także stosowanych obecnie przy produkcji leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwreumatycznych.

Przeciwwskazania

Owoce morwy indyjskiej zawierają bardzo dużą ilość potasu, który nie jest dobry dla osób z zaburzeniami pracy serca, chorobami nerek i układu moczowego oraz problemami z poziomem potasu w organizmie. Co więcej – morwę indyjską stosowano jako środek poronny, więc powinny zrezygnować z niej kobiety w ciąży, a także dzieci.

Morwa indyjska w kuchni

Krzew ten ma bardzo wysoką tolerancję na warunki, w których musi się rozwijać. I choć żyje naturalnie w ciepłym i wilgotnym klimacie, potrafi wzrosnąć na każdym rodzaju gleby – kwaśnym, zasadowym, nawet na bardzo zasolonej. Damy jednak radę posadzić ją w kuchni, a wtedy urośnie do niewielkich rozmiarów i wyda owoce około roku po zasadzeniu. Nasiona znajdziemy bez żadnych problemów w dobrych sklepach ogrodniczych.